Rantamaja sijaitsee Sastamalan Suodenniemellä. Tällä mökillä Mökkiperunat ovat olleet kahdesti, elokuun lopulla 2018 sekä marraskuussa 2019. Ensimmäisellä kerralla nautimme loppukesän aurinkosta, kalastimme ja saimme kaksi haukea. Jälkimmäisellä kerralla sää oli harmaa ja järvi jäässä, mutta hupia järvestä oli silti. Pojat tekijät avannon ja kävivät monta kertaa kastautumassa jäiseen veteen.

Suodenjärvi on kapea järvi, vastarannalle on ainoastaan n. 200 metriä. Järvi on kuitenkin pitkä ja souturetki järvellä tarjoaa mielenkiintoisen seikkailun. Soudellessa järvestä näkee kerralla ainoastaan pienen osan, seuraavan kulman takaa aukeaa aina uusi maisema. 

Ylempi kuva on marraskuulta ja alempi elokuulta. Heti mökin takana on jyrkkä rinne, joka tekee pihapiiristä suojaisan oloisen. Elokuun retkellä Mikael nukkui yhden yön riippumatossa. Sille löytyi hyvä paikka rinteestä, ihan mökin vierestä.

Mökki

Mökki on kauniin värinen hirsirakennus. Se on sisältä tilavampi kuin miltä ulospäin näyttää. Alakerrassa on kaksi makuuhuonetta, joissa molemmissa on parisänky ja vaatekaappi. Parvella on neljä sänkyä sekä lasten matkasänky. Olohuoneen iso sohvakin aukeaa vielä sängyksi. Nukkumatilaa siis riittää. Erityismaininnan saavat makuuhuoneiden sälekaihtimet ja parven pimennysverho. 

Olohuoneessa on iso maisemaikkuna järvelle päin, mikä te tekee tilasta avaran ja valoisan sekä tuo luonnon lähelle. Olohuoneen ja keittiön erottaa kolme tolppaa, joten valoa ja maisemaa riittää aina ruokailutilaan asti. Mökkiperunoiden jälkimmäisellä vierailulla olohuoneeseen perustettiin kisakatsomo. Sohvalle ja kahteen nojatuoliin mahtui kuuden hengen porukka katsomaan Suomen historiallista peliä.

Ruokapöytä on varsinaisesti kuuden hengen pöytä, mutta kahdeksankin mahtui syömään kun päätyihin otettiin jakkarat. Parvelta löytyy tarvittaessa myös lasten syöttötuoli. Keittiössä on perusvarustus. Lautasia, laseja, kattiloita ja pannuja on paljon eikä tiskaamaan tarvitse ruveta jokaisen aterian jälkeen. Lisäksi varusteisiin kuuluu sähkövispilä ja mikro. Myös pienet lapset on huomioitu ja lasten lusikoita, lautasia ja mukeja on useampi kappale. Mökin uuni on hitusen pieni kahdeksalle hengelle, mutta varsin tehokas. Perjantain pitsojen paisto onnistui kahta peltiä käyttämällä. Lauantaina illalliseksi Juha teki lasagnea ja sitä riitti vielä sunnuntain lounaallekin. Aamiasleipä paistui uunissa mainiosti.

Mökin lämmittämiseen on asennettu ilmalämpöpumppu. Myös perinteinen takka löytyy keittiön ja olohuoneen välistä. Tällä mökillä villasukat eivät ole pakollinen varuste, sillä lattiataso pysyi lämpimänä pikkupakkasista huolimatta.

Pihapiirissä on grillikota, jossa grillaaminen onnistuu ulkoilun lomassa. Meillä kota toimi lämmittelypaikkana. Pihan terassilla on myös kaasugrilli ja puuvajasta löytyy savustuspönttö. Vaihtoehtoja ruoan valmistukseen siis löytyy mukavasti jos ei halua viettää aikaa sisällä keittiössä. Juha ja Mikael laittoivat kirjolohen toisen puolikkaan kaasugrilliin ja toinen savustettiin. Kyllä se savustettu kala vaan paremmalta maistui. 

Puulämmiteinen sauna lämpesi nopeasti ja Mökkiperunat olivat löylyihin tyytyväisiä. Lauteille mahtuu neljä aikuista. Palju on todella sopivalla paikalla mökin ja järven välissä, jolloin kylpyhuone, sauna ja järvi ovat kaikki lähellä. Pojat paljuttelivat ja uivat vuorotellen, aikuiset taas vaihtelivat saunan ja paljun välillä.

Ympäristö

Mökki on lähellä rantaa ja heti mökin takaa nousee jyrkkä rinne. Tämä tekee mökin ympäristöstä suojaisan. Pihassa on kuitenkin riittävästi tilaa vaikka pihapeleille ja lasten leikeille. Lisäksi pihassa on pienemmille lapsille keinut ja hiekkalaatikko. Elokuun retkellä Mökkiperunat kiipesivät rinteen päälle, josta löytyi hyvät mustikka-apajat. Mustikkasaalis herkuteltiin mökillä pannukakun kanssa.

Rannassa on pitkä laituri, josta pääsee uimaan ja nautiskelemaan järvimaisemasta. Tämä laiturin päässä on mukavasti vettä uimista ajatellen, mutta ei riittävästi uimahyppyjen tekoon. Avantouintiin se sopi mainiosti. Marraskuun retkellä pojat taisivat käydä avannossa yli kymmenen kertaa.

Mökille saavuttaessa kuulimme isännältä majavien asustelevan lähistöllä. Rannalle kaadetusta koivusta päätellen majavat liikkuvat varsin lähellä. Paljun lämmityksen välissä Juha lähti etsimään majavia. Majavat eivät tulleet Juhaa kädestä pitäen tervehtimään, mutta onneksi niiden rakennelmia löytyi. Juha palasi innoissan mökille esittelemään poimimiaan puulastuja.

Mökkiperunat kävivät tutustumassa lähistöllä olevaan Pirulanvuoren näkötorniin Tornille on mökiltä noin viiden kilometrin matka. 

Tornista avautuu upea maisema – sama mikä löytyy euron kolikosta. Tosin torni oli toisille meistä hieman liian korkea, mutta onneksi siinä on monta tasannetta eikä ylös asti tarvitse välttämättä mennä.

Matkalla näköalatornille näimme vesiputouksen. Sitä oli jäätävä tutkimaan. Autot sai sopivasti jätettyä tien levennykseen.

Vesiputous syntyi sammalmetsän läpi virtaavasta purosta. Pojat olivat kovin kiinnostuneita puron alkulähteestä. Sitä seurattiinkin jonkin matkaa rinnettä ylös, mutta jossain vaiheessa päätimme porukalla kääntyä takaisin.

Mökkiperunoiden suositus

Mökki on lämmin talvellakin ilmalämpöpumpun ansiosta, joten paksuja villapaitoja ei tarvita mukaan. Makuuhuoneet tosin voivat olla viileämpiä jos ovia pidetään yöllä kiinni. Lapset ovat huomioitu mökin varustelussa ja pihapiirissä hyvin. Jos haluat savustaa, varaa mukaasi savustukseen tarkoitettuja puruja.

Mökin lähialueella on mielenkiintoisia luontokohteita. Souturetki kapealla järvellä on hauska. 

Haluatko kysyä Mökkiperunoilta jotakin viikonlopustamme tällä mökillä? Mökin blogitekstin alla voit kirjoittaa kysymyksesi.

Vuokraus: Mökin voi varata Lomarenkaan sivuilta