Usein mökki on jo lämmitettynä kotoisan lämpimäksi, mutta aina ei näin ole ja lämmityspuuhiin pääsee heti.

Useissa vuokramökeissä on takka ja sitä voi yleensä käyttää vapaasti. Mökissä ollaan usein ensimmäistä kertaa eikä mökin tulisijat ole ennestään tuttuja, joten kokeneemmankin lämmittäjän kannattaa kysellä tarkemmat tiedot mökin omistajalta sillä jokaisella mökillä on omat juttunsa, jotka tulee ottaa huomioon.

Takkaa käyttäessä tulee muistaa muutama perusjuttu. Ennen lämmityspuuhiin ryhtymistä tulee löytää pelti, jolla säädellään ilman liikkumista piipussa ja saadaan näin savut pihalle. Monissa mökeissä pelti on jo valmiiksi avattu eikä mökkien omistajat useinkaan suosittele sitä sulkemaan turvallisuussyihin vedoten. Tämä on monissa tilanteissa helpoin ratkaisu, mutta kelien viiletessä varaavan takan pellin sulkeminen on lämmön kannalta järkevämpää, jos mökin omistajalle tämä sopii. Ennen pellin sulkemista, hiilloksen tulee antaa hiipua kokonaan. Hiilloksen on siis ehdottomasti annettava palaa loppuun ennen pellin sulkemista, jotta myrkylliset palokaasut ohjautuvat ulos eikä mökkiin sisälle.

Loppusiivouksen yhteydessä tulee takka puhdistaa tuhkasta. Tällöin tuhkat viedään sitä varten mökillä olevaan metalliseen tuhka-astiaan ja tuhkan täytyy olla viilennyt. Tuhkaa ei siis saa laittaa tavalliseen roskikseen sen aiheuttaman paloriskin vuoksi. Kysy siis mökin omistajalta, mistä tuhka-astia löytyy.

Leppoisaa mökkeilyä viileneviin säihin!