Leppäniemen Hirsihuvilat on useista mökeistä koostuva lomapaikka luonnon helmassa, Iso-Roineen rannalla. Mökkiperunat viettivät talvisen viikonlopun Lakka-nimisellä mökillä maaliskuussa. Järvi oli tukevasti jäässä ja se tarjosi meille monenlaista puuhaa. 

Mökki

Alueella on useita mökkejä, mutta selkeiden opasteiden avulla oma mökkimme oli helppo löytää. Mökki oli valmiiksi lämmitetty ja sinne oli mukava tulla vaikka saapumisemme menikin perjantaina aika myöhäiseksi.

Mökki on kaksikerroksinen ja yläkertaan johtaa tukevat portaat, joita pitkin on helppo lastenkin mennä. Kahden hengen makuuhuoneita mökissä on kaksi, toinen alhaalla ja toinen yläkerrassa. Lisäksi yläkerran isokokoisessa avoimessa tilassa on neljä sänkyä. Jokaisen sängyn vieressä on riittävästi tilaa esimerkiksi kassille. Pesuhuoneen yhteydessä on yksi wc ja yläkerrassa toinen. Tämä sijoittelu on toimiva – pojat nukkuivat yläkerassa ja siitä oli helppo käydä yöpissillä. 

Mökissä on ilmalämpöpumppu ja pesutilassa lattialämmitys. Sähköpattereita on useassa huoneessa, joten tässä mökissä tarkenee talvellakin. Lattialämmitys on siitäkin kätevä, että lumisia ja märkiä ulkovaatteita ja kenkiä saa lattialle levittynä kuivaksi yön aikana. Mökissä on myös takka. Sitä emme kuitenkaan lämmittäneet koska lämpötila mökissä oli sopiva.

Keittiöstä löytyy varsin kattava määrä astioita, kattiloita ja muuta tarvittavaa. Astiastot ovat mitoitettu kymmenelle hengelle. Kaappitilaa on melko vähän ja kaapit ovat käytännössä varattu astioille, mutta lasku- ja työskentelytilaa on saatu lisättyä avohyllyllä. Ruokailutilassa on ruokapöytä ja tuolit kuudelle hengelle. Pääsimme kaikki kahdeksan henkeä kuitenkin ruokailemaan samaan aikaan kun lisäsimme pöydän päätyihin sohvaryhmän rahin sekä terassilta lisätuolin. Viikonloppuna kokkasimme pitsaa ja ribsejä.

Erityismaininnan saa mökin sohva. Se on iso ja mukava löhöilypaikka. Pojat olivat ottaneet Rubikin kuutioita ja pyramideja mukaan ja ratkoivat niitä sohvalla.

Sauna on mökin yhteydessä ja sinne mahtuu mukavasti kolme aikuista. Saunan isokokoinen kiuas antaa lempeät ja hyvät löylyt. Pojat saunoivat keskenään ja olivat myös saunaan tyytyväisiä. 

Mökin pihapiirissä on käytössä oma kota. Se on oivallinen paikka makkaranpaistoon ja taukojen pitämiseen ulkotouhujen välillä.

Me käristimme ensimmäisellä tauolla makkarat ja joimme kuumaa mehua. Toisella tauolla saimmekin syödä itsepyydettyjä ahvenia. Pilkkimisessä kädet alkavat jossakin vaiheessa kohmettua, varsinkin, jos kalaa tulee ja niitä pitää irroittaa. Kotaan oli todella mukava poiketa välillä hetkeksi lämmittelemään. Saatiinpa siellä kuivaksi myös lumileikeissä kastunut paita.

Ympäristö

Järvelle on mökiltä matkaa ainoastaan joitakin kymmeniä metrejä. Mökki on rinteen päällä, joten ikkunasta on hyvät näkymät järvelle. Rannassa kasvaa puita ja se on melko luonnontilainen isoine kivineen. Mökin edustalla on jokaisella oma laituri eikä saunasta uimaan ole pitkä matka. Avannonkin olisi voinut laiturin päähän tehdä, mutta jää oli sen verran paksua, että jätimme urakan tällä kertaa väliin.

Lauantaina järven jää oli lumeton. Kävimme pilkillä ja ahvenia tuli ihan mukava määrä. Jäällä näkyi myös muita pilkkijöitä ja hyvistä pilkkipaikoista saimme tietoa etukäteen isännältämme Jaakko Poutulta.

Pojat keksivät jäällä muutakin tekemistä, esimerksi liukukisailu oli hauskaa puuhaa. Luistimetkin olivat mukana ja jääkiekkopeli pistettiin ennen saunaa pystyyn.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä oli satanut muutama sentti lunta. Tämä osoittautui hauskaksi muutokseksi – nyt järven jäälle pystyi tekemään labyrinttejä ja taideteoksia. Jäällä vierähti taas aamupäivällä muutama tunti. 

Mökin isännän Jaakon tapasimme ohimennen lauantaina pilkkijäillä. Jaakko kävi sunnuntaina kertomassa meille mökin ympäristöstä ja aktiviteeteista. Alueella on mm. frisbeegolfrata, laavuja ja nuotiopaikkoja. Tällä mökillä puuhaa varmasti riittää pidemmäksikin aikaa, vuodenajasta riippumatta. Alueelta löytyy jopa 600 linnunpönttöä. Kuinka monta niistä sinä löydät?

Jaakko kertoi Leppäniemen mökeissä käyvän monia vakiovieraita vuodesta toiseen. Mahtavassa Härkälinnassa taas järjestetään juhlia ja silloin mökeistä löytyy majoituskapasiteettia juhlijoille. Lisäksi lemmikin omistajat on hyvin huomioitu ja mökkejä löytyy myös heidän tarpeisiinsa. 

Vietimme suurimman osan ajasta järven jäällä emmekä viikonlopun aikana ehtineet juurikaan kiertelemään muualla. Sunnuntaina kuitenkin poikkesimme lähimmälle metsäkaistaleelle. Siellä oli erinomaisia kiipeilykiviä. Pojat ottivat kunniatehtäväkseen valoittaa ne kaikki. Hyvin he siinä onnistuivatkin. Myös susileikkiin metsäkaistale soveltui mainiosti.

Mökkiperunoiden suositus

Mökki ei ole kooltaan valtava, mutta pohjaratkaisujensa asiosta toimiva kahdeksalle henkilölle. Lisäksi tämä mökki soveltuu talvikäyttöön ilmalämpöpumpun ja lattialämmityksen vuoksi erinomaisesti. Kaksi sisävessaa on kätevä asia, varsinkin jos tulee mökille isommalla porukalla.

Tämä mökki on tarkoitettu aktiivikäyttöön eli mökillä kannattaa liikkua luonnossa, kalastaa ja ravustaa järvellä tai osallistua muihin alueen tarjoamiin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin.

Haluatko kysyä Mökkiperunoilta jotakin viikonlopustamme tällä mökillä? Mökin blogitekstin alla voit kirjoittaa kysymyksesi. 

Vuokraus: Lisätietoja mökistä löydät Leppäniemen Hirsihuviloiden kotisivulta. Mökkien kuvaukset löytyvät myös Lomarenkaan sivuilta. Meidän vierailemamme mökki oli Lakka.