Erpila sijaitsee Retulansaaressa Vanajaveden rannalla, puolen tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnan keskustasta. Mökkiperunat viettivät mukavan viikonlopun Erpilan mökillä joulukuussa. Maassa oli hiukan jo lunta ja järvi oli jäässä. Harmillisesti jää oli tosin liian heikkoa pilkkiretkeä ajatellen. Löysimme kuitenkin paljon muuta hauskaa tekemistä kuten villisian metsästystä ja muuta ulkoilua lähiympäristössä.

Mökki

Mökkiperunoiden saapuessa mökki oli lämmitetty sopivan lämpöiseksi. Tunsimme olomme tervetulleiksi. Isäntä Marko piti meille lyhyen opastuksen ja antoi tarvittavat ohjeet takan poltosta sun muusta. Mökkiperunoiden kokemuksen mukaan tällainen lyhyt opastettu kierros on todella hyödyllinen ja sillä vältetään turhat kommellukset.
Mökki on erittäin siisti ja mukavan persoonallinen. Tilat ovat käytetty tehokkaasti. Isot ikkunat näyttävät upean maiseman järvelle ja valoa pääsee sisälle. Mökki toivottaa tulijat tervetulleeksi eteisestä löytyvien mökkitossujen kanssa. Naulakkoja ja kaappeja on paljon. Isompikin porukka saa tavaransa helposti järjestykseen.


Mökissä voi mukavasti majoittua kahdeksan henkilöä. Parhaimmillaan tilat ovat joko kuudelle aikuiselle tai neljälle aikuiselle sekä neljälle lapselle. Makuuhuoneita on kaksi ja yläparvelta löytyy patjat neljälle. Mökin parvelle vievät rappuset on suunniteltu ja rakennettu turvallisiksi. Pienimpien lasten turvallisuutta ajatellen mökistä löytyy myös rappusiin portti. Mökkiperunoiden pojat pitävät parvista. Tälläkin kertaa he perustivat tukikohtansa parvelle eikä sinne enää ollut aikuisilla asiaa.

 
Ruokapöytään mahtuu kerralla hyvinkin kahdeksan henkeä. Keittiön varustetaso on hyvä ja tässä keittiössä voi tehdä muutakin kuin vain helposti lämmitettäviä ruokia. Laskutilaa löytyy riittävästi. Mökin ruoanlaittomahdollisuudet testasimme kokkaamalla jouluisen aterian kaloineen ja kinkkuineen. Kattiloita, pannuja ja uunivuokia on monipuolisesti ja niiden kunto on hyvä. Lisäksi löytyy hyväkuntoiset veitset ja leikkuualustat. Astioita ja muita ruokailuvälineitä riittää hyvin kahdeksalle henkilölle, samoin kuin viinilaseja. Mökistä löytyy myös ruuan laittoa helpottavat tiskikone, mikro sekä sähkövatkain. Välipalaksi Juha kävi paistamassa makkarat takapihan puugrillissä.

Mökin sydän on iso takka. Se antoi mukavasti lämpöä joulukuisena iltana ja sen äärellä on mukava pelata lautapelejä.

Puulämmitteinen tilava sauna on mökin yhteydessä. Saunasiivessä on pieni pukutila sekä tyylikäs suihkutila. Pukutilaan on saatu sopimaan myös pyykinpesukone. Mökkiperunat testasivat saunaa kahtena iltana ja olivat löylyihin tyytyväisiä. 

Mökkiperunoiden huomio: saunaa lämmittäessä liestituuletinta ei kannata pitää päällä, muuten saunan kiuas ei vedä tehokkaasti.

Ympäristö

Mökki sijaitsee metsän keskelle melko lähellä rantaa. Mökin suurista ikkunoista näkyy järvimaisema eikä näkyvissä ole naapureita. Tunnelma on hiljainen ja rauhallinen. Tällä mökillä pääsee lähelle luontoa ja erilaisia lintuja on runsaasti. Mökkiperunat pääsivät näkemään kanahaukan kahdesti, toisella kertaa hyvinkin läheltä kanahaukan yrittäessä metsästää fasaania. Tämä jäi onneksi vain yritykseksi sillä läsnäolomme sai kanahaukan perääntymään. Ympäröivä metsä on vaihtelevaa tiheästä sekametsästä kuusimetsään ja koivikkoon.

Mökin ja rannan välissä on tasaista nurmikenttää, jossa pihapelien pelaaminen onnistuu mainiosti. Mökkiperunat virittivät siihen slackline -tasapainoilunauhan. Pojat keksivät tehdä siitä myös jättiritsan.

Rannassa on laituri sekä laiturin vieressä hiekkapohjainen uimaranta. Vaikka ilmat eivät meidän uimista sallineet, ranta näytti hyvältä myös lasten vesileikeille. Vanajaveden vesi on kirkasta ja järven rannat ovat melko karuja ja kivikkoisia. Pojat viihtyivät rannalla kiviä heitellen. Kivestä kuuluu hauska ääni kun sen heittää ohueen jäähän. 

Poikien perään sai hiukan katsoa että he pysyivät turvalliseksi testatulla alueella rannan tuntumassa. Vesi ja jää kiinnostivat poikia. Jokainen halusi hakata oman pienen avantonsa. Max ilmoitti tekevänsä äidilleen lahjaksi avantouimiseen soveltuvan avannon. Avantouinti jäi kuitenkin tällä kerralla kokeilematta.

Mökille ajetaan mutkittelevaa hiekkatietä, joka kulkee lehmien laidunten sekä kyläyhteisön, jossa on nähtävillä vielä vanha hämäläinen kyläraitti, jonka vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta. Kyläraitille kannatta poiketa ihailemaan upeita taloja sekä Miina Äkkijyrkän katajista tekemään lehmää. Kyläraitin toiselta laidalta löytyy lehmien laidun, joka on kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta. Suojellulta alueelta sijaitsee mm. uhrikuppikiviä. Mökin isäntä kertoi myös, että maisemassa on kuvattu elokuvia. Kokemustemme perusteella mökin isäntäväki ovat mukavia ja heidän kanssaan on helppo asioida. Heihin kannattaa olla yhteydessä ja kysellä lisää mökistä ja ympäristöstä.

Juha ja Mikael kävivät hieman kauempana tutkimassa saarelle tulevaa kiinnostavaa siltaa. Silta näytti juuri sellaiselta jonka alla peikot viihtyvät. Peikkoja ei kuitenkaan löytynyt vaikka Juha niitä kuinka huhuili. Ehkä ne pelkäävät Juhaa.

Mökkiperunoiden suositus

Mökki on varusteineen ja pohjaratkaisuineen toimiva kokonaisuus kahdellekin perheelle. Monista yksityiskohdista näkee, että mökki on suunniteltu vuokralaista ajatellen. Olohuoneen lipastosta löytyy lautapelejä ja luettavaa. Tällä mökillä saa aikansa kulumaan sadekelilläkin. 

Mökin sijainti on rauhaa huokuva eikä naapurimökkeihin näy edes lehdettömänä aikana. Kiinnostava ympäristö innoittaa kävelyretkille. 

Mökki pääsi Mökkiperunoiden suosikkilistalle. Kalastusosasto vaatii päästä mökille myös avoimen veden aikaan ja muukin porukka haluaa tänne vielä uudestaan.

Haluatko kysyä Mökkiperunoilta jotakin viikonlopustamme tällä mökillä? Mökin blogitekstin alla voit kirjoittaa kysymyksesi. 

Vuokraus: Lisätietoja Erpilan mökistä löydät mökin kotisivuilta sekä mökin huvila.net -sivulta.